dijous, 23 de febrer del 2012

CARNESTOLTES


El carnestoltes és una celebració pública que té lloc immediatament abans de la quaresma cristiana, amb data variable (des de finals de gener fins a principis de març segons l'any) , i que combina alguns elements com ara són: disfresses, desfilades, i festes en el carrer. Per extensió es diuen així algunes festes semblants en qualsevol època de l'any. A pesar de les grans diferències que la seua celebració presenta en el món, la seua característica comuna és la de ser un període de permisivitat i un cert descontrol.
El carnestoltes està associat principalment amb el catolicisme, i en menor grau amb els cristians ortodoxos orientals; les cultures protestants usualment no celebren el carnestoltes o tenen tradicions modificades, com el carnestoltes danés.
Segons el llibre Guinness dels rècords, la celebració del carnestoltes més gran del món
és la de Riu de Janeiro;1 i la major agrupació carnavalesca (comparsa) , Gal dóna Matinada de la ciutat de Recife, lloc d'un altre carnestoltes molt important.
Altres carnestoltes internacionalment famosos són els d'Oruro a Bolívia, Venècia a Itàlia, Barranquilla a Colòmbia Las Palmas de Gran Canària, Santa Creu de Tenerife i Cadis a Espanya, Veracruz i Mazatlán a Mèxic.
Els etnòlegs troben en el carnestoltes elements supervivents d'antigues festes i cultures, com la festa d'hivern (Saturnalia) , les celebracions dionisíaques gregues i romanes (Bacanals) , les festes andines prehispàniques i les cultures afroamericanes. Alguns autors consideren que per a la societat rural, fortament estructurada pel cristianisme, el temps de «carnestolendas» oferia mascarades rituals d'arrel pagana i un lapse de permisivitat que s'oposava a la repressió de la sexualitat i a la severa formalitat litúrgica de la Quaresma. El carnestoltes és una festa d'origen pagà recuperada en la Itàlia de l'Edat Mitjana. Al començament de l'Edat Mitjana l'Església
Catòlica va proposar una etimologia de carnestoltes: del llatí vulgar carn-llevara, que significa 'abandonar la carne' (la qual cosa justament era la prescripció obligatòria per a tot el poble durant tots els divendres de la Quaresma) . Posteriorment va sorgir una altra etimologia que és la que actualment es maneja en l'àmbit popular: la paraula italiana carnevale, que significava l'època durant la qual es podia menjar.
Però a finals del segle XX diversos autors van començar a sospitar l'origen pagà del nom. Carna és la deessa Celta de les faves i la cansalada. També estaria connectada amb festes indoeuropees, dedicades al déu Karna (que en el Mahabhárata apareix com un ser humà, germà major dels Pándavas, fill del déu del Sol i la reina Kuntí) . A Espanya el carnestoltes se celebren en multitud de pobles i ciutats, en especial a Canàries i a Andalusia. El Carnestoltes de Cadis és un dels més famosos d'Espanya i del món, per la qual cosa ha Sicut reconegut (conjuntament amb el Carnestoltes de Santa Creu de Tenerife) com d'Interés Turístic Internacional.
Carnestoltes és una època divertida, en la que et disfresses, i t'ho passes molt bé.
Del 17 al 19 de febrer podreu disfrutar de toda la programació de la festa del Carnestoltes en el Grao de Castelló.
Música, disfresses y diferents desfilades, que faran d'aquest mes de febrer una data especial en el calendari.        
Fet per Carmen Ruano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada